Is sportdrank slecht voor je tanden?

Zo zorg je ervoor dat jouw gebit gezond blijft.

cycling 2004 liege bastogne liege
Tim de WaeleGetty Images

Uit onderzoek blijkt dat mensen die lichamelijk heel actief zijn vaker last hebben van tanderosie, blijkt uit een studie die gepubliceerd is in Applied Sciences. Dat is een serieuze kwestie, want dit kun je niet meer terugdraaien. Ligt het aan je sportdrank? En hoe zorg je ervoor dat jouw gebit wel gezond blijft? We geven zes handige tips.

Wat is tanderosie?

Zuren uit je voeding werken in op je tandglazuur. Het tandglazuur gaat slijten en lost op. Dat proces noemen we tanderosie. In het begin merk je er nog niets van, maar na verloop van tijd wordt je glazuur dunner en krijg je gevoelige tanden. Je tanden kunnen donkerder en kleiner worden. Verdwenen tandglazuur komt nooit meer terug, dus tanderosie kun je maar beter voorkomen.

Zure sportdrankjes

Sportdrank, maar ook frisdrank, energiedrank en vruchtensapjes, smaken zoet. Eigenlijk zijn ze hartstikke zuur. Suiker en zoetstoffen maskeren dit. Drink je veel van dit soort drankjes, dan vergroot je de kans op tanderosie.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de verschillende soorten sportdrank

Zo voorkom je tanderosie

Ian Needleman is ultraloper én gespecialiseerd in mondgezondheid. Dit zijn Needleman's zes tips voor een gezond gebit:

1. Doe het zonder

'We maken ons er allemaal schuldig aan: sportdrankjes drinken terwijl het niet nodig is, gewoon omdat ze zo handig zijn', zegt Needleman. Lange trainingen en wedstrijden vragen om sportdrank, trainingen van minder dan een uur zeker niet. Probeer je brandstof voornamelijk uit voeding te halen die niet vloeibaar is.

2. Spoel na met water

Neem als je een bidon met sportdrank meeneemt, ook een bidon met water mee. Spoel je mond met water na een slok sportdrank.

3. Beperk de blootstelling

Hoe vaak je sportdrank drinkt en hoe lang je het in je mond houdt, is van belang. 'Nip je gedurende lange tijd van je sportdrankje, dan vergroot dat het risico. Je kunt het beter in een paar slokken wegklokken. Of een rietje gebruiken.'

4. Ga twee keer per jaar naar de tandarts

'Zeg tegen je tandarts dat je sportdrankjes gebruikt, omdat je dat nodig vindt. Vraag of er bij jou schade te zien is', zegt Needleman. Zie het als je fysiotherapeut, maar dan voor je gebit.

5. Kies tandpasta met extra fluoride

Als je al last hebt van tanderosie, kan speciale tandpasta met extra fluoride je tanden een beetje extra beschermen. Er is zelfs tandpasta die alleen op recept verkrijgbaar is via de apotheek. Informeer er eens naar bij je tandarts.

6. Melk als hersteldrank

Gebruik je sportdrank als hersteldrank, stap dan liever over op een glaasje (plantaardige) melk. 'Dat is heel veilig voor je mondgezondheid en beschermt je tanden mogelijk zelfs', aldus Needleman. Als bonus krijg je dan meteen een fijne dosis calcium binnen.

Lees ook: Zo maak je zelf je eigen sportdrank

    Advertentie - Lees hieronder verder