Alles wat je moet weten over de verschillende soorten sportdrank

Hypertoon, isotoon en hypotoon, hoe zit dat nou precies? Wij leggen je alles uit over de verschillende soorten sportdrank.

wielrenner drinkt uit een bidon
Martyn de Jong

Als je een lange rit of een toertocht gaat doen, is het belangrijk dat je vooraf voldoende drinkt. Je weet dat je goed gehydrateerd bent als je urine bleek van kleur is. Dat bereik je door in de dagen voorafgaand aan je fietstocht of koers al extra te drinken. Ook tijdens je rit is het belangrijk om voldoende te blijven drinken, om uitdroging te voorkomen. Dat kan je doen met water of met een sportdrank. Beiden helpen om uitdroging te voorkomen, maar sportdrank bevat essentiële nutriënten als natrium en mineralen. Maar welke soorten sportdrank zijn er nou en welke neem je op welk moment? Wij leggen het aan je uit.

Sportdrank is hypertoon, isotoon of hypotoon

Bij sportdranken onderscheiden we drie verschillende types: hypertoon, isotoon en hypotoon. Het onderscheid wordt simpel gezegd gemaakt door de hoeveelheid suikers (koolhydraten) per 100 ml. Hoe meer suikers, hoe meer energie, maar hoe minder makkelijk het voor je lichaam is om dit snel op te nemen.

Een hypertone drank (meer dan 8 gram koolhydraten per 100 ml) drink je daarom het beste ná je fietsrit, om je reserves aan te vullen. Ook kan je dit drinken ruim voorafgaand aan je rit. Belangrijk is dat je hier ook veel water bij drinkt, omdat in het opnameproces van de koolhydraten vocht wordt onttrokken aan je lichaam.

Een isotone drank bevat normaal gesproken tussen de 4 en 8 gram koolhydraten en is de meeste gebruikte drank op de fiets. De verhouding van vocht en koolhydraten in deze dranken is dezelfde als de verhouding van het bloed, waardoor ze het snelst worden opgenomen. Deze drank is zeer geschikt om zowel koolhydraten (glycogeen), vocht en zout aan te vullen. Lees ook wat glycogeen is en waarom fietsers het nodig hebben. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer isotone dranken die meer dan 8 gram koolhydraten bevatten (zoals Maurten), maar toch goed worden opgenomen door je lichaam.

Een hypotone drank bevat tussen de 0 tot 4 gram koolhydraten per 100ml drank. Deze drank vult dus weinig koolhydraten aan, maar is zeer geschikt om je vocht en zout weer op peil te brengen. De hypotone drank staat vaak ook bekend als dorstlesser en kan je de hele dag door goed gebruiken. Vaak zijn ze ook voorzien van extra zouten en mineralen, die ervoor zorgen dat het lichaam het vocht beter opnemen, een proces dat ook door de kleine hoeveelheid koolhydraten wordt bespoedigd.

Overigens kan je sportdrank natuurlijk kopen, maar je kunt het ook makkelijk maken: Zo maak je zelf je eigen isotone sportdrank.

Positieve effecten sportdrank

Dat je tijdens een lange rit voldoende moet drinken, is wel bekend. Maar ook tijdens korte inspanningen kan je baat hebben bij voldoende drinken. Zo constateerde de Nederlandse bewegingswetenschapper Asker Jeukendrup dat het drinken tijdens een tijdrit van veertig kilometer een enorme invloed kan hebben. Het onderweg bijtanken van koolhydraten wint daarom aan populariteit.

Jeukendrup heeft meer te bieden: ‘Bij een onderzoek van collega Fred Brouns en anderen naar de invloed van sportdrank op tennissers bleek niet alleen het loopvermogen positief te worden beïnvloed, maar ook de coördinatie en - nog verrassender - de balcontrole. Ik vermoed nu dat sportdrank ook van invloed is op het functioneren van hersenen en psyche.'

Het favoriete, koolhydraatrijke drankje van Jeukendrup is, hoewel hij per individu verschillen aanbrengt, een cocktail van een hoeveelheid koolhydraatdrank met daarbij wat kokosolie (met MCT's: middellangeketen-vetzuren).

Lees ook: Is sportdrank slecht voor je tanden?

Advertentie - Lees hieronder verder