Dwars Door Vlaanderen: alles wat je moet weten!

29 maart staan 'De Grote Drie' niet aan de start van de klassieker Dwars Door Vlaanderen. Wie van de overblijvers weet deze titel binnen te slepen?

76th dwars door vlaanderen 2022 men's elite
Tim de WaeleGetty Images

Als Parijs Roubaix de koning van het voorjaar is, dan is de Ronde van Vlaanderen
de koningin. Maar voordat we aan dat koningspaar kunnen beginnen is het eerst tijd voor Dwars Door Vlaanderen! De Hoogmis en de Hel moeten nog even op ons wachten, want op 29 maart staat Dwars Door Vlaanderen op het programma. Kan Mathieu van der Poel zijn kunstje uit 2022 herhalen?

Geschiedenis

Deze ronde is in haar 78-jarige bestaan maar twee keer afgelast: al eerder in 1971 en in 2020 door de coronapandemie. In de eerste editie van 1945 werd er gekoerst van Sint-Truiden naar Waregem. Daar kwam Rik van Steenbergen als eerste over de finish. Tot 1999 heette deze klassieker ‘Dwars door België’. Vanaf 2000 heet hij Dwars Door Vlaanderen. Sinds de naamsverandering starten de renners in Roeselare, een plaatsje in het westen van België.

Parcours

De koers Dwars Door Vlaanderen is 185km lang over geaccidenteerd terrein. De renners rijden over venijnige hellingen en heerlijke kasseienstroken. Pas halverwege de route gaan ze voor het eerste de hoogte in. Na onder andere de Kluisberg (twee maal), Knokteberg en Kortekeer mogen de profs zich schrap zetten voor de kasseien. In de drie stroken die elkaar rap opvolgen, zal het kaf van het koren gescheiden worden. De Mariaborrestraat, Steenbeekdries en de stationsberg zijn een vreselijke combinatie die velen pijn zal doen. De finish zal op de top van de Nokereberg liggen, net als in Nokere Koerse. Na een kasseienhelling van gemiddeld vijf procent zullen we zien wie als eerste over de streep komt. De organisatie heeft een heuze fanguide samengesteld om jou van alle nodige informatie over de koers te voorzien.

Winnaars

In 2022 kwam Mathieu van der Poel als eerste over de finish en pakte daarmee zijn tweede overwinning in deze koers. Het jaar ervoor won Dylan van Baarle op heroïsche wijze. Hij won na een solo van ruim 50 kilometer en kroonde zichzelf daarmee tot negende Nederlandse winnaar van Dwars door Vlaanderen. Toch zijn de Belgen baas in eigen koers. Naast dat ze ruim vijftig overwinningen hebben, wist er pas in de negentiende editie van deze klassieker een Nederlander te winnen, namelijk Piet van Est. De zeges worden mooi verdeeld onder de renners. Er is maar een select gezelschap die de koers twee keer heeft gewonnen. Mathieu van der Poel en Yves Lampaert - wist je dat hij een heel opmerkelijke hobby heeft? - zijn de enige actieve renners die nog voor een derde overwinning kunnen strijden.

Dwars door Vlaanderen voor dames

De dames rijden dit jaar ook weer mee. Sinds 2012 rijden de vrouwen ook Dwars door Vlaanderen. In tegenstelling tot de mannen wist hier nog geen Vlaamse de overwinning op te eisen. Tot nu toe zijn het de Nederlandse dames die op het hoogste podium eindigen, met een uitzondering in 2017 en vorig jaar. Vorig jaar was de Italiaanse Consonni die naar de winst sprintte. Annemiek van Vleuten was in 2021 haar voorganger.

Dwars Door Vlaanderen deelnemers

Wie is er dit jaar de te kloppen man? De winnaar van vorig jaar, Mathieu van der Poe zal zijn titel niet komen verdedigen. Speelt zijn ploeg Alpecin-Deceuninck daarmee een bijrol? Jasper Philipsen liet met een overwinning in de Classic Brugge-De Panne zien in uitstekende vorm te zijn.

Met het ontbreken van Mathieu van der Poel zal iedereen naar Jumbo Visma kijken. Kunnen anderen daarvan profiteren? Bijvoorbeeld Thomas Pidcock, die is bijna overal waar hij start één van de favorieten, dus ook in Roeselare. Samen met Filippo Ganna is hij de kopman voor Ineo Grenadiers. Ook Dylan van Baarle zal hier graag nog eens winnen. Maar ook het jonge talent Olav Kooij en de Belg Tiesj Benoot behoren tot de favorieten.

Misschien komt het antwoord wel van Arnaud de Lie, die in goede doen is. Of wat te denken van Mads Pedersen, Stefan Küng, Alexander Kristoff of Tim Merlier? Of kan Julien Alaphilippe de bazen van Soudal - Quick Step eindelijk doen juichen dit voorjaar? Kortom, een spannende koers vlak voor De Hoogmis!

Dwars door Vlaanderen op TV en online

De koers wordt iets na 12 uur op gang geschoten, de finish wordt verwacht rond 16.30 uur. Live kijken op TV kan je doen via Sporza, die er vanaf iets voor 14u bij is. Online volg je de koers via de Eurosport Player of GCN+.

De dameskoers start om 14.50u en finisht rond 17.45. Je kunt deze koers aansluitend zien op Sporza, of al eerder via de Eurosport Player of GCN+.